Air France si Lufthansa, amendate de UE

This item was filled under [ Companiile Aeriene ]

Cateva companii aeriene europene, printre care British Airways, Lufthansa, SAS si Air France-KLM pot primi o amenda de la Comisia anti-trust din Uniunea Europeana sub acuzatia de fixare a preturilor, relateaza presa internationala.

Comisia Europeana a mai dat amenzi asemanatoare in decembrie 2007, cand o ancheta a relevat faptul ca o parte din companiile aeriene mentionate mai sus luasera parte dintr-un cartel de fixare a preturilor. Mai mult, cu un an inainte, in 2006, un raid in care a fost implicat si departamentul de justitie din Statele Unite a descoperit afaceri necurate asemanatoare pe ambele tarmuri ale Atlanticului.

Uniunea Europeana nu a rezolvat complet cazul deocamdata, insa din cercetarile derulate pana in prezent a rezultat ca anumite companii aeriene au facut parte din cartel. Au recunoscut participarea la afacerile necurate British Airways, Lufthansa, SAS, Air-France-KLM, Japan Airlines, Cathay Pacific, All Nippon Airways, Air Canada si Alitalia. Este foarte probabil ca acestea sa primeasca amenzi mai mici pentru ca au recunoscut de bunavoie ca au facut parte din cartelul de fixare a preturilor.

Decizia finala a Comisiei Europene e asteptata sa apara pe 9 noiembrie, dupa declaratiile unei surse de incredere citata de presa internationala. Joaquin Almunia, comisarul european in probleme de competitie, va anunta amenzile stabilite de Comisia Europeana intr-o conferinta pe 9 noiembrie.

O alta sursa a declarat ca amenzile vor fi substantiale, dar ca totalul e putin probabil sa se ridice la suma de 1.38 miliarde de euro – cumulul amenzii aplicate in 2008 unui cartel de fabricanti de geamuri pentru masini. Sursa a adaugat ca totusi Comisia Europeana se discuta inca asupra valorii totale. Se ia in considerare inclusiv contextul economic actual din Europa, respectiv recesiunea. Probabil Comisia Europeana nu va favoriza anumite state sau companii aeriene in defavoarea altora, insa e foarte posibil ca toate amenzile aplicate sa fie ceva mai reduse decat cele aplicate in 2008 sau 2007, spre exemplu.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.
X